ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

  • Στον σύνδεσμο ΙΝΕ(Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. )μπορείτε να βρείτε  ενημερωτικό υλικό για θέματα που αφορούν την άσκηση Επαγγέλματος , τα Επαγγέλματα και τα Επαγγελματικά δικαιώματα .
  •  Χρήσιμες πληροφορίες για το καινούργιο Τεχνολογικό Λύκειο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του μπορείτε να βρείτε εδώ:

 

 Σημείωση: Το άρθρο που ακολουθεί δεν αναφέρεται στους απόφοιτους του Καινούργιου Τεχνολογικού Λυκείου

Ειδικότητα: Σύγχρονη Επιχειρηματική Γεωργία

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής θα μπορεί : 

Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχέιρισης, συντήρησης και επέκτασής του (δρυμοί, βιότοποι..)

Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον να εκτελεί αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων (προετοιμασία εδάφους, σπορά, λίπανση, άρδευση, καλλιέργεια, συλλογή, αποθήκευση, συντήρηση..)

Να εκτιμά το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσει, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης να επιλέγει τη γή που θα καλλιεργήσει,

Να καθορίζει το χρόνο άρωσης και να εκτελεί ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους

Να επιλέγει και να αγοράζει τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό να εκτελεί βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, με συμβατικές κυρίως μεθόδους

Να εκτελεί βασικές εργασίες λύπανσης Να εκτελεί βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του να εφαρμόζει τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας

Να χειρίζεται και να συντηρεί βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους να εκτελεί βασικές εργασίες εκτροφής των παραγωγικών αγροτικών ζώων.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής θα μπορεί : 

 Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.)

Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.

Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου). Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα.

Δυνατότητες απασχόλησης

Βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών (ιδιωτικές ή συνεταιριστικές) όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, κονσερβοποιεία κ.λπ.

Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης Εταιρείες προετοιμασίας και διακίνησης ετοίμων φαγητών (catering, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.)

Εταιρείες που παράγουν και διακινούν βοηθητικές ύλες και τεχνολογικό εξοπλισμό βιομηχανιών τροφίμων.

Δημόσιους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον έλεγχο των τροφίμων.

Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.

Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.

Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.

Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.

Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.

Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα.

Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.

Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.

Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.

Να γνωρίζει να συναλλάσεται.

Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.