Το Εκπαιδευτικό Σύστημα και η Αγορά Εργασίας

agoraergasias

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

(Ν. 4186-(ΦΕΚ 193- τεύχος Α- 17/09/2013)

Μετά το Γυμνάσιο Τι;

 

Α) ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΣΕΚ)

 

Η φοίτηση στα ΣΕΚ είναι δύο χρόνια και ένας τρίτος χρόνος μαθητεία.

Τα δύο πρώτα χρόνια του ΣΕΚ τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι 4 ώρες την εβδομάδα (Γλώσσα, Μαθηματικά) και τα μαθήματα ειδικότητας 28 ώρες. Χορηγείται πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 2 στους προαγόμενους από τη Β? τάξη.

Χορηγείται πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 3, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και της τάξης μαθητείας.

 

 

 

Β) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕΛ)

Ο χαρακτήρας της φοίτησης σε γενικό λύκειο είναι προαιρετικός και προαπαιτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της γυμνασιακής εκπαίδευσης. Ολοκληρώνεται σε τρεις τάξεις.Κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου Λυκείου είναι η έμφαση στη γενική παιδεία και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, αλλά και η δυνατότητα που παρέχει για κάθετη και οριζόντια μετακίνηση σε ανώτερες ή σε άλλες ισότιμες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η αξιολόγηση των μαθητών προκύπτει από τη συνολική τους παρουσία και συμμετοχή στη διδασκαλία, καθώς και από τις προφορικές και γραπτές επιδόσεις, καθ? όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στο τέλος της Α' αλλά και της Β' τάξης δίνουν επιπλέον γραπτές εξετάσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ώστε να αποτυπωθεί η συνολική απόδοση, και να κριθούν αν είναι ή όχι άξιοι προαγωγής στην επόμενη σχολική τάξη. Όσοι δεν επιτύχουν να αποκτήσουν βαθμό πρόσβασης στην επόμενη τάξη, παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις την περίοδο του Σεπτεμβρίου.Στο τέλος της Γ' τάξης του Λυκείου οι μαθητές συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό να αποκτήσουν Απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα:

  1. Εισόδου στην αγορά εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  2. Συνέχισης των σπουδών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφ? όσων έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το επιθυμητό σύνολο μορίων, κατά τις εξετάσεις των εθνικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Αυτές αποτελούνται από ένα σύνολο έξι ή επτά μαθημάτων, ανάλογα με το πεδίο των σχολών στις οποίες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν. Τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα περιλαμβάνουν μαθήματα κατεύθυνσης, αλλά και γενικής παιδείας.
  3. Εισαγωγής σε δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.) και να αποκτήσουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.

Χρειάζεται τέλος να σημειωθεί πως και στο Χώρο των Ενιαίων Λυκείων λειτουργούν σχολεία που μπορούν να καλύψουν και εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, όπως τα Εσπερινά η τα Μουσικά, λύκεια με τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης ή λύκεια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και Ενιαία Λύκεια ειδικής αγωγής με τάξεις ένταξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές και όχι μόνο ανάγκες.

 

Γ) ΤΟ ΕΠΑΛ( ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ)

Η επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) (Ημερήσιο και εσπερινό).

Οι σκοποί του Επαγγελματικού Λυκείου είναι ιδίως οι εξής:

Η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά

εργασίας.

Η ενδυνάμωση της δυνατότητας παρακολούθησης των εργασιακών εξελίξεων, καθώς και της δυνατότητας πρόσληψης και αφομοίωσης των νέων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.

 

Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:

α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και

β. το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας».

Στο δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών υπάρχουν 3 τάξεις (Α, Β και Γ). Στην Α? τάξη υπάρχουν προσανατολισμοί τους οποίους ακολουθούν οι μαθητές ανάλογα με τις προτίμήσεις τους. Στη Β΄ υπάρχουν τομείς και στη Γ΄ τάξη υπάρχουν ειδικότητες καθορισμένες ανά τομέα και προσανατολισμό.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ομάδα Α΄ και Ομάδα Β΄ .

Έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης( ανάλογα με την ομάδα τους) συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με ενδοσχολικές εξετάσεις αποκτούν απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, ισότιμου με του Γενικού Λυκείου και επιπλέον Πτυχίο Επαγγελματικής εκπαίδευσης,( επιπέδου 3) που παρέχει το δικαίωμα απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει.

Οι απόφοιτοι της ομάδας Α?, εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου, συμμετέχουν σε Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας και σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Οι απόφοιτοι της ομάδας Β?, εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου, συμμετέχουν σε Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, σε ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, σε ανώτατες σχολές Στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των σχολών της αστυνομικής και πυροσβεστικής ακαδημίας, των σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και των ανώτατων εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Διεκδικούν το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εξεταζόμενοι σε 6 μαθήματα: 4 μαθήματα Γενικής Παιδείας (κοινά με το Γενικό Λύκειο) και 2 μαθήματα Ειδικότητας.

Στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. Η «Τάξη Μαθητείας. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. και ο Ο.Α.Ε.Δ.. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Ο.Α.Ε.Δ. από κοινού.

Δ) ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΙΕΚ)

 

Απόφοιτοι του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτηση τους σε δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.) και να αποκτήσουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Χορηγείται πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 4.